Sportovní výživa pro vytrvalostní závody-úvod

Sportovní výživa pro vytrvalostní závody-úvod

Protože řada sportovců v této oblasti stále ještě dost tápe, pokusím se ve třech následných článcích o sportovní výživě doporučit, co je důležité doplňovat před závodem, co v jeho průběhu a co bezprostředně po něm, abychom byli co nejdříve „redi“ na další trénování a závodění.

Vše samozřejmě záleží i dost na okolnostech, jako je délka závodu, klimatické podmínky, individuální potřeby a návyky jednotlivých závodníků a řada dalšího, nicméně některé věci platí obecně.

Stejně tak je potřeba říct, že sportovní výživu, kterou používáte, je potřeba si dostatečně vyzkoušet předem a to jak při tréninku, tak při méně důležitém „přípravném“ závodě. Dokonce doporučuji vyzkoušet i různé příchutě nápojů a gelů a vybrat ty, které vám opravdu sedí.

Pokud si nehodláte brát výživu vlastní a budete spoléhat na občerstvovací stanice (v případě pitného režimu je to prakticky nutné), doporučuji zjistit si, co na občerstvovacích stanicích bude a podle toho se připravit. Pokud jste zvyklí na kvalitní značky sportovní výživy a víte, že na občerstvovací stanici bude výživa, která vám nevyhovuje, nezbývá než si vzít například gely vlastní, jako pitný režim si připravit koncentrát vašeho oblíbeného ionťáku a na oficiálních občerstvovačkách si brát jen vodu.

Podobnou hloupostí je ale i opačný extrém, který kolem sebe dost často vídám. V přípravě sportovci používají levnou sportovní výživu, nebo dokonce vůbec žádnou a až na samotný závod si nakoupí něco „pořádného“. Je to sice lepší řešení než to předchozí, ale také ne zrovna ideální.

Mnoho sportovců řeší, v jaké formě energii při závodě doplňovat. Tělu je to prakticky jedno a jde jen o to, na co jste z tréninku zvyklí. V podstatě nepotřebujete ani gely a závod se dá absolvovat jen doplňováním energetických nápojů. Rozhodně je to ale potřeba nejprve „natrénovat“.

O tom ale podrobněji až v následných článcích o sportovní výživě.

M.M.