Sportovní výživa před závodem

Sportovní výživa před závodem

Já jsem textový blok. Klikni na tlačítko úprav ke změně textu. Výplňový text: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jak už jsem psal minule, záleží na mnoha faktorech a okolnostech. Budeme ale brát, že se jedná o vytrvalostní závody, letní sporty v teplejším klimatu a výkonnostní až vrcholové sportovce.

Společně se sportovní výživou musíme upravit v posledních dnech i tu klasickou a to jak z hlediska obsahu jednotlivých výživových složek, tak například v obsahu vlákniny apod.

Ti větší „masochisté“ se mohou dokonce pokusit o superkompenzaci, kdy v první fázi z těla doslova vymlátí veškerou energii, aby ji následně v posledních dnech před závodem doplnili i s určitou zásobou energie v játrech a svalech navíc, oproti běžnému stavu. Superkompenzace ale má svá rizika a když se nepovede, je to docela průser 🙂 Rozhodně se o to nepokoušejte před svým nejdůležitějším závodem sezóny bez toho, abyste to měli odzkoušeno předem.

Obecně platí, že je potřeba v posledních dnech před závody navýšit příjem energie a minerálů a naopak v běžné stravě snížit podíl tuků a bílkovin a také vlákniny. Společně se zvýšením minerálů je potřeba dbát i na dostatečnou hydrataci.

Ještě před pár lety jsme byli odkázáni na klasickou stravu a zvýšený příjem energie jsme řešili těstovinami, rýží a jednoduché cukry jsme do sebe futrovali v podobě sladkostí. Řada závodníků na místo sladkostí volila gainery, nebo energetické nápoje. Na poslední chvíli jsme potom před samotným závodem jedli různé kaše z ovesných vloček apod, které ale nejsou příliš ideální pro velký obsah vlákniny.

Dnes už je sportovní výživa mnohem dál a existují speciální nápoje a želé. Příklad dám na Italském Enervitu. Pro doplňování energie den před závodem je ideální Carbo flow, pro finální doplnění energie chvíli před startem potom želé PRE.

 

Podobně jako energii potřebujeme navýšit i zásoby minerálů. Rozhodně nestačí magnesium, potřebujete celý komplex minerálů. Tady dám příklad od Německé firmy Dextro energy a značky Saltstick z USA. Pro průběžné zasolování před závodem a současně hydrataci jsou ideální šumivé tablety Zero calories od Dextro energy a pro závěrečnou fázi sladké solné tablety Saltstick chewable. Spíše budete znát klasické tablety salstick, které je ale lepší si nechat až na samotný závod.

 

 

O tom ale až v následném článku o sportovní výživě při závodě.