Sportovní výživa po závodě

Sportovní výživa po závodě

Pokud máte pocit, že závodem to skončilo, není to tak úplně pravda. Je potřeba co nejrychleji doplnit energii a další látky, protože váš organismus má asi jen 30min. na to, kdy to dokáže ve zvýšené míře a poté se tento proces už značně zpomaluje a regenerace prodlužuje. Profíci se dokonce snaží „předstírat“ totální dehydrataci a dostat se do Medical stanu na kapačku, ale vám běžným smrtelníkům postačí kvalitní regenerační nápoj. V poslední době se u řady firem ujednotil název Recovery drink, oproti předchozím například R2 u enervitu nebo After sport drink u Dextro energy.

 

 

Kvalitní regenerační nápoj obsahuje vše potřebné, co si tělo po náročném výkonu žádá. Kromě energie má i podíl bílkovinné složky, většinou ve formě větvených aminokyselin a řadu dalších doprovodných látek.

Problémem je občas chuť samotného nápoje, což je vzhledem k jeho složitosti a obsahu mnoha látek, nelehký úkol. Kvalitní regenerační nápoj je ale u vytrvalostních sportů doslova nade vše a měl by se používat nejen po závodech, ale po každém náročnějším tréninku. Čím více urychlíte regeneraci, tím dříve můžete zase plnohodnotně trénovat a budovat vaši sportovní výkonnost.

Mezi „hobbíky“ se traduje, že nejlepším regeneračním nápojem je pivo, ale bohužel pravda to není. Alkohol regeneraci naopak neúměrně oddálí, protože tělo ho považuje za jed a snaží se ho odbourat přednostně. Takže se smiřme s konstatováním, že pivo je nejoblíbenější regenerační nápoj, ale rozhodně ne nejlepší 🙂

 

M.M.