Plavání v době pandemie

Plavání v době pandemie

Protože většina bazénů je zavřená, nezbude většině z nás asi nic jiného, než aplikovat alespoň plavecké posilování s gumovými expandery nebo na plaveckých trenažerech. To vám ale samozřejmě nedá „cit na vodu“ a veškerá síla je vám v okamžiku, kdy nedokážete „udržet vodu“, k ničemu, i kdyby byla sebevětší. Na suchu se prostě plavání natrénovat nedá.

Proto nezbývá, protože se nedá ani cestovat do destinací, kde se dá plavat venku, než se začít otužovat a vybavit na plavání venku v našich podmínkách.

V triatlonovém neoprenu se dá i u lidí, kteří se dlouhodoběji neotužují, začít plavat venku zhruba v okamžiku, kdy teplota vody stoupne ve vrchní partii vodních nádrží asi na 12 stupňů. Je to ale samozřejmě individuální a pro někoho to problém nebude, pro někoho bude potřeba začít kratšími pobyty ve vodě a ty postupně prodlužovat.

 

 

Také bych doporučil řadu doplňků, které vám plavání výrazně usnadní. U plavání platí, že největší ztráty tepla jsou hlavou, proto je potřeba ji chránit. Pro otužilejší postačí dvě až tři silikonové čepičky na sobě, pro zimomřivější doporučuji neoprenovou kuklu. Obojí je na hlavě sice trošku nepříjemné, ale když jste si zvykli na roušku při běhání, snesete i neoprenovou kuklu na hlavě 🙂

Další dobrou pomůckou jsou neoprenové návleky na nohy. I když jsou chodidla celkem odolná, i u plavání platí pořekadlo „hlavně nohy v teple“. Ona potom taková křeč do klenby chodidla, prstů na nohou, nebo do lýtka, není rozhodně nic příjemného a ani nijak výjimečného (dobrou prevencí jsou solné tablety Saltstick před plaváním, ale nejsou samospasitelné a když nohy promrznou, křeč může i přes tuto prevenci přijít).

 

 

Co bych naopak nedoporučoval, jsou neoprenové rukavice. Ty mají sloužit spíše jako plavecké packy ke zvětšení záběrové plochy, ale vodu přes ně samozřejmě necítíte a tak se připravujete přesně o to, co nejvíce potřebujete.

Výše zmiňované doplňky můžete nakoupit na našem eshopu www.sailfish.cz nebo www.hisportshop.cz případně www.ironmantriatlon.cz

Ten, kdo shání neopren s opravdu výraznou slevou, může využít našeho akčního eshopu www.sailfishvyprodej.cz kde jsou v nabídce ještě neopreny všech pěti modelových řad Sailfish, některé už však jen v některých velikostech.

M.M